„Бургас-Александруполис” май се проваля
„Бургас-Александруполис” май се проваля / снимка: sxc.hu

Русия има намерение да излезе от проекта „Бургас-Александруполис”, съобщи руския вестник „Ведомости”. Очаква се до дни представители на руските участници в проекта - компаниите „Транснефт”, „Роснефт” и „Газпром нефт” да обявят прекратяване на неговото финансиране. Това ще стане на заседание на надзорния съвет и на събранието на акционерите в проектната компания „Транс-Болкан Пайплайн”.

Петролопроводът трябваше да започне работа през тази година, но неговото строителство до момента не е започнало. Вестник „Ведомости” припомня, че сегашното българско правителство, дошло на власт след изборите през 2009 година,  е изразило съмнения относно екологичната безопасност на проекта „Бургас-Александруполис” и така, на практика, е прекратило неговото финансиране.

Вицепрезидентът на „Транснефт” Михаил Барков обяви, че Русия не подкрепя идеята за прекратяване на проекта, но е единствената, която в сегашния момент продължава да го финансира, тъй като в края на миналата година България не изплати своите задължения от 6 милиона  евро, а по-късно Гърция последва нейния пример.