БСП иска касиране на изборите
БСП иска касиране на изборите / Веселин Максимов

БСП-Бургас иска касиране на изборите, а като минимум – повторно преброяване на бюлетините Това заяви областният председател на червените Николай Тишев. От 13.30 часа в Бургаския административен съд започва делото по обжалване на вота.

Възраженията на социалистите ще бъдат разглеждани с тези на „Народен съюз” и Български демократичен център. „Установихме множество груби нарушения, достатъчни за повторно броене”, заяви Христо Понойотов от ръководството на „червените”. Като такива той изброи:

Обявяване на действителни бюлетини за недействителни, неотчитане на преференции в много протоколи, поправки в около 100 от тях, без това да е наложително, в 30 броя от тях няма данни за извършени поправки, а такива видно са направени и несъответствие между кандидати и подадени гласове.

БСП-Бургас нарекоха изборите „опорочени” и обявиха, че 1826 избиратели са вписани под черта в изборния ден, а преди него в документите са били посочени само 11 с това право. Социалистите твърдят, че 592 от тези 1826 не са получили удостоверение и са могли да гласуват на няколко места.