Броят зимуващите птици в Бургаско
Броят зимуващите птици в Бургаско / БДЗП, архив

Орнитолози от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), СНЦ „Зелени Балкани" и експерти от Регионална инспекция по околната среда и водите - Бургас (РИОСВ) за 22 -ри пореден път ще вземат участие в среднозимно преброяване на водолюбивите птици в региона. Тази година проследяването на числеността на зимуващите птици ще се проведе от 13 до 15 януари в цялата страна. В същия период ще бъдат преброени птиците и в повечето европейски страни.

В Бургас през трите дни, екипите ще посетят язовирите Церковски, Траяново, Крушево, рибарници Карнобат и по-малки микроязовири, разположени около селата Черково, Малина, Зорница и град Средец. Специално внимание ще бъде отделено на Бургаските езера. В последния ден се броят водолюбивите птици по Черноморското крайбрежие от язовир Ахелой на север до село Резово на юг. По-важните места от този голям маршрут са Поморийското езеро и рибарници Съдиево.

РИОСВ - Бургас ще окаже съдействие като осигури необходимите автомобили и участието на експерти, които по време на преброяването ще контролират за нарушения на режима на опазване на защитените територии.

Преброяването се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата. То дава оценка на състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, голяма част от които са част от екологичната мрежа Натура 2000.