/ ОДМВР-Бургас
Шефът на Областна дирекция на полицията Калоян Калоянов награди двама шестнадесетгодишни младежи за героичната им постъпка снощи, когато осуетиха нападение и опит за грабеж над млада жена.  
Никита Соловьов и Юрий Атанасов чули викове за помощ от 27- годишна бургазлийка около 21.50 часа близо до Бюрото по труда, на улица „Копривщица“ в комплекс „Лазур“.
 
Те подгонили грабителя и видели, че се скрил под паркиран джип. Измъкнали го оттам и взели чантата от него, но точно тогава се уплашили че е възможно да е въоръжен и да нарани някой от тях.  
Използвайки моментното им колебание той избягал. Днес в двете училища на момчетата – „Димчо Дебелянов” на Никита и Руската гимназия на Юрий, никой не знаеше за храбрите им действия.
 
„От името на Ръководството на ОДМВР – Бургас и лично от свое име изказвам най-искрени благодарности за благородния жест, отправен на 08.03.2017 год. около 21.50 ч. в района на ул. „Перущица” в к-с „Лазур” спрямо непозната жена, станала обект на грабеж!
 
В резултат на бързите Ви и адекватни действия един опит за извършване на криминално посегателство е останал недовършен, но вярата в доброто и в човещината на хората у една жена се е засилила! 
Именно за това Ви благодаря сърдечно, тъй като с инициативността си подпомагате основните постулати на МВР, защитаващи живота и здравето на гражданите и гарантиращи сигурността и законността в държавата!”, пише в адреса.
 
Никита и Юрий са неразделни приятели от около година и половина, заедно тренират бойното изкуство кудо. Момчетата говорят много добър български език, още не са решили къде ще продължат обучението си след средното образование.
 
Старши комисар Калоян Калоянов ги призова да кандидатстват за полицейски служители, тъй като притежават най-важните качества, нужни на полицаите – смелост, съобразителност, бързина и социална ангажираност.