Болницата в Поморие вече не приема пациенти
Болницата в Поморие вече не приема пациенти / Община Поморие
Д-р Жени Караилиева за болницата
94909
Д-р Жени Караилиева за болницата
  • Д-р Жени Караилиева за болницата
Общинската болница в Поморие спря работа и не приема пациенти. Причина за това е напускането на част от персонала, заради неполучени заплати, поради натрупаните големи дългове на лечебното заведение, стана ясно днес. Бъдещето на лечебницата е неизвестно, неговата съдба ще реши Общинският съвет.

"Началото на упадъка е през април миналата година, когато болницата е сключила рамков договор със Здравната каса, изискващ инвестиции в клинична лаборатория втора категория, парно отопление от нов тип и друго оборудване, според установените положения от закона, обобщи директорът", д-р Жени Караилиева.

Общинският съвет е гласувал 180 000 лева помощ за поморийската болница, а е отпуснал общо към 280 000. Коментирал се е и заем от общината, с гарант самата тя, за оборудване и апаратура. Но, поради неизплатени заплати за половин година екипът на Клинична лаборатория масово подал молби за напускане в петък.

Болницата не е затворила, не е взето решение за фалит, уточни д-р Караилиева. Това е решение на принципала – в случая на Общинския съвет в Поморие. Местният парламент вече е уведомен и трябва да реши в какъв вид, различен от този, ще продължи да съществува болницата и дали изобщо лечебното заведение ще продължи работа

„Общината не може да изплаща работни заплати на търговско дружество, каквото е МБАЛ-Поморие. Законови пречки обаче пречат и на болницата да работи като търговско дружество без ограничения и прави невъзможна конкуренцията й с частните болници. Намесата на държавата с адекватна политика е спешна“, коментира кметът на Поморие Иван Алексиев

Чуйте звуковия файл