Болницата: Пари няма, действаме както можем
Болницата: Пари няма, действаме както можем / снимка: Дарик Бургас
Болницата: Пари няма, действаме както можем
31820
Болницата: Пари няма, действаме както можем
  • Болницата: Пари няма, действаме както можем

Делегираният бюджет на Бургаската болница за месец август е намален с близо една трета от обикновеното, съобщи днес нейният изпълнителен директор Стефан Станчев. Средствата са 858 782 лева, в сравнение с досегашните 1 286 000 лева на месец.

Всичко това налага ограничаване на дейността на болничното заведение в рамките на спешността. Вече има спуснати заповеди до всички отделения за безотказно лечение на спешни случаи, а плановите пациенти ще бъдат записвани в листи и обслужвани при първа възможност.

Силното намаление на делегирания бюджет изобщо не означава съкращения, промяна на работещите звена или намаляване на заплатите, уточни д-р Станчев. Те ще продължат да работят в досегашния си вид, с надежда, че бюджетът за септември ще бъде по-богат.

Новите параметри на финансирането ще доведат до още по-голяма задлъжнялост на Здравната осигурителна каса към болницата и на болницата към фирмите-доставчици. Изпълнителният директор помоли партньорите да изчакат своите плащания още известно време.

Приет е разплащателен план към всички доставчици, който няма как да бъде изпълнен, заради орязаните пари, освен това лечебното заведение няма как да откаже лечение и на хора без здравни осигуровки, тъй като това е негова социална функция.

Неосигурени граждани вече ще бъдат обслужвани само и единствено при животозастрашаващи обстоятелства, каза доктор Станчев. Според него, плановият прием ще продължи при очното, ушното и детските отделения. Най-потърпевщи ще бъдат хирургическото, ортопедичното и неврохирургичното.

В момента просрочените задължения на Бургаската болница към фирми-доставчици на консумативи и услуги са 6 200 000 лева.

Чуйте в звуковия файл д-р Стефан Станчев