Богоявление е - небето се отваря
Богоявление е - небето се отваря / netinfo

Днес отбелязваме едно от трите най-значими събития в християнството Богоявление, известен още като празникът Йордановден. На този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Св. Йоан Кръстител, известен и като Предтеча (в исляма и в християнските арабски църкви е пророк Яхия) е братовчед и предшественик на Иисус Христос, който според Евангелието, предсказава пришествието на месията (на Христа).
Живял отшелнически живот, хранил се е с каквото намери в гората. Йоан бил свят човек, считан за пророк. Предвещавайки идването на Месията, той приканвал хората към покаяние за греховете като ги кръщавал с потапяне във водите на река Йордан, символичен акт на измиване на стария човек иотхвърляне на светското и греховете, за пречистване на душата. 
Когато Исус се наредил, заедно с останалите за кръщение, Йоан казал: : „Аз кръщавам с вода, но посред вас стои един, когото вие не познавате. Той е идещият след мене, който ме изпревари, и комуто аз не съм достоен да развържа ремъка на обущата му".
Когато Иисус се приближил до Йоан, за да се кръсти от него Кръстителят го възпрял с думите: „Аз имам нужда да се кръстя от тебе, а ти ли идваш при мене?". Иисус му отговорил: „Остави сега; защото тъй нам подобава да изпълним всяка правда." Тогава Дух Свети слязъл върху него във вид на гълъб, а от небето се чул глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е Моето благоволение."
Православната традиция e запазила празника Кръщение Господне инкорпориран с празника Богоявление, приемайки, че при кръщението на Иисус на река Йордан се появява Бог в своята триединна същност: Синът - Христос, Свети дух - във вид на гълъб, който каца върху Христос и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е Негов Син