Близо 400 000 лева в държавния бюджет от НАП - Бургас
Близо 400 000 лева в държавния бюджет от НАП - Бургас / netinfo

Близо 400 хиляди лева са постъпили в Републиканския бюджет след активиране на специална триъгълна схема на НАП-Бургас за принудително събиране на данъчни  задължения, съобщиха от агенцията. От приходната администрация в морския град са постигнали споразумение с Община Бургас задълженията, които общината има към различни фирми във връзка с разплащания, да бъдат превеждани по банкова сметка, която предварително е запорирана от данъчните. 

Това касае фирми, които  са длъжници на агенцията. Когато парите постъпят по банков път, от една страна общината погасява задължения си, а от друга НАП прихваща своите вземания. Тази финансова операция се извършва след постигната договореност с длъжниците, така че те да могат да разполагат с определен паричен ресурс за извършване на най-неотложните си разплащания и същевременно да могат частично да погасяват по определен план и за определен срок просрочените задължения.

От приходната администрация уточниха, че има много фирми, които въпреки отправените писмени покани и издирвания на посочен адрес, не предприемат действия за контакт с данъчните. В подобни случаи се достига до запориране на имущество, блокиране на всички банкови сметки, а понякога и налагане на забрана за задгранични пътувания на фирмените управители чрез отнемане на паспортите им.

Близо 70 милиона лева е събрала от началото на годината бургаската приходна администрация само от просрочени задължения. С 37 фирми със задължения през последния месец са постигнати споразумения за неотложни плащания като общия финансов ресурс за покриване на най-неотложните фирмени разходи, включително и за изплащане на трудовите възнаграждения,  надхвърля 15 милиона лева. НАП-Бургас е запорирала недвижимо имущество за 54 милиона лева. Най-скъпия запориран  лек автомобил е марка BMW на стойност 264 хиляди лева.