Близо 300 изложители се включват в Националния събор на овцевъдите на Арбанаси
Близо 300 изложители се включват в Националния събор на овцевъдите на Арбанаси / Дарик Велико Търново

Над 130 000 посетители очакват организаторите на третото издание на Националния събор на овцевъдите в България, което ще бъде открито на 3 май в 10,30 часа от министъра на земеделието проф. Димитър Греков. Проявата край Петропавловския манастир ще продължи до 6 май и е в подкрепа на кандидатурата на В. Търново за културна столица на Европа през 2019 г.

По предварителни заявки над 120 изложители, между които и от Румъния, ще пристигнат за събора с около 1 100 овце и кози. 50 коневъди ще представят над 70 коня, 150- 160 ще са показаните кучета от различни породи, съобщи Симеон Караколев - председател на Националната асоциация за развъждане на синтетична популация българска млечна. Ръководената от него асоциация организира събора, в който ще включат още 30 занаятчии, 18 фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, 14 производители на месни и млечни овчи и кози продукти.

„Очакваме броят на производителите да нарасне заради инициативата „Директно от фермата”. Голяма част от производителите изпитват сериозни затруднения при реализацията на продукцията си. В специален информационен щанд ще им осигурим възможност за контакти и пряко договаряне”, разказа Симеон Караколев. В програмата са включени много атракции– състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне-тежковози, включително и на трактор, по майсторско обезкостяване на агнета, аукцион за племенни животни, народни борби на 5 май и др.

Край Петропавловския манастир ще се въртят чеверемета, шеф Петров и Ути Бъчваров ще направят кулинарни шоута, нестинари ще танцуват върху жарава, производители на сирене и кашкавал ще демонстрират на място майсторството си. Над 2000 изпълнители ще участват в съпътстващия събора Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”, който е под патронажа на министъра на културата Петър Стоянович.

За пръв път тази година на събора ще има конкурс за най-добър обреден гергьовденски хляб, който ще се меси и на място. Ще бъде представена изложба на икони на Свети Георги, изработени от плъст, както и най- добрите творби от националния конкурс за детска рисунка, в който са се включили над 200 млади художници.


Във фолклорната програма ще гастролират ансамбъл „Чинари”, представителни групи на Федерацията на каракачаните в България и на армъните, както и фолк звезди, народни певици и т.н. В мобилни експозиции шест музея ще представят развитието на овцевъдството у нас през вековете. За 5 май е предвидена срещата на поканените на събора представители на браншови организации от 14 европейски държави, които на кръгла маса в Арбанаси ще обсъждат проблемите в сектора.

Изложението ще е на площ от 80 декара, проявите ще се провеждат на две сцени. 4 000 кв. метра е размерът на изложбените площи и временните съоръжения. За улеснение на посетителите с автомобили ще бъде обособен паркинг от 120 декара. На него ще могат да спират идващите превозни средства от Шереметя и Арбанаси. За пристигащите от Лясковец и Горна Оряховица пътят към Петропавловския манастир ще бъде затворен за движение през четирите дни от 8,30 до 18,30 часа. Автомобилите ще могат да спират в района на стадиона в Лясковец.