Президентът Румен Радев на традиционния патриотимен събор на Петрова нива
Президентът Румен Радев на традиционния патриотимен събор на Петрова нива / netinfo
Суверенната Родина е обетованата земя, в която ще намерят спасение прокудените от родните си места българи. Затова българските политици не бива да забравят това драматично преселение, каза президентът

Близо 10 хиляди души се събраха тази вечер в историческата местност Петрова нива, край Малко Търново, където се провежда традиционния патриотичен събор за 114 години от Илинденско-Преображенското въстание. На събитието, което се организира от община Малко Търново, след пет години пауза от президентската институция, пристигна държавният глава ген. Румен Радев, придружаван от съпругата си Десислава. Той беше посрещнат с овации от събралото се множество. 

"В този свят за всеки българин ден на историческата Петрова нива, по-силно от където и да е, се усеща саможертвеният дух на гордите Преображенци. На онези юнаци, за които България означаваше само едно - Родина и които дръзнаха без външна помощ да изправят глава в отчаяна, но достойна битка", каза ген. Радев в приветственото си обръщение от местността, където през 1903 година, се е провел конгресът на Одринския революционен окръг за началото на Илинденско-Преображенското въстание. 

В обръщението си, той не пропусна да се обърне и към политиците: Наред със спомена за битките, е жив и споменът за библейското преселение на тракийци, отправили се в търсене на спасение и подслон след зверското потушаване на въстанието от редовната турска войска и башибозука. В пепелищата изгарят хиляди домове и съдби. Суверенната Родина е обетованата земя, в която ще намерят спасение прокудените от родните си места българи. Затова българските политици не бива да забравят това драматично преселение", каза още президентът.
Събитията започнаха с заупокойна молитва в памет на загиналите  въстаници, която беше отслужена в храм-костница "Света Петка". 

За честванията в историческата местност пристигнаха председателят на Тракийското дружество Красимир Премянов, областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, депутати от ГЕРБ и БСП, общественици и патриоти от цялата страна.

Съборът завърши с празничен концерт, в който традиционни се включват най-добите фолклорни състави.