Бизнесът: отворете сините граници
Бизнесът: отворете сините граници / Пресцентър Областна управа

 

Бургаският бизнес поиска да бъдат отворени „сините граници” на среща с министър Меглена Кунева днес. Представители на туристическите асоциации, транспортни фирми, строители и инвеститори поискаха по-активни разговори с европейските партньори това да стане в най-кратък срок.

Общото им мнение е, че подобна крачка ще съживи икономиката и ще даде възможност за привличане на нови инвестиции и ръст на туристите, а членството в Шенгенското пространство е допълнителен знак за стабилност на държавата, която ще се оценява високо от чуждестранните инвеститори .

Ето становището в нередактиран вид:

СТАНОВИЩЕ

на

туристическия бизнес на Бургаска област

Относно: Възможността Република България да поиска Шенген за границите ни по вода и въздух

Уважаеми господин ……………………..,

 

За стартирането на Шенген „Сини граници“, Бургаската област разполага с три морски гари, добра организация на обслужване и подготвени кадри.

Морските ни пристанища се посещават от круизи, в които участват граждани от различни страни особено от САЩ, Канада, Великобритания и Австралия. Ежегодно те наброяват около 40-50 на брой.

Летище и пристанище Бургас са оборудвани изцяло по Шенгенските критерии и са готови за отпадането на въздушна и морска граница.

Шенген „Сини граници“ ще съживи бизнеса, но за целта е необходимо да отворим границата ни с Република Турция при Малко Търново.

Република Турция започва мащабна модернизация на тяхната част на принципа на публично-частичното партньорство, за да се случи това при нас са необходими средства.

Ползите за страната ни и областта от присъединяване към Шенгенското пространство са още в:

а/ Премахване на контрола по вътрешните граници ще доведе до по-бързо преминаване през Гърция и Румъния;

б/ Допълнително ще допринесе за повишаване на капацитета и ефективността на българските право-охранителни органи в превенцията и борбата с трансграничната престъпност;

в/ Присъединяването на България към Шенген ще създаде цялостна позитивна нагласа от трети страни;

г/ Ще получи правото да бъде свързана към Визовата информационна система, а достъпност до ВИС ще позволи компетентностните органи да извършват проверки в системата на валидността на Шенгенските визи, с които граждани на трети страни влизат и пребивават;

д/ Членството в Шенгенското пространство е допълнителен знак за стабилност на държавата, която ще се оценява високо от чуждестранните инвеститори и би съдействало за увеличаване на инвестициите у нас особено на Азиатския регион;

е/ Един от приоритетните отрасли на българската и регионална икономика на туризма той осигурява 13.8% от БВП на страната.

Стартирането на Шенген „Сини граници“ ще създаде възможност за увеличаване на посещенията от чуждестранни граждани с цел бизнес и туризъм, което ще донесе ръст на приходите. Туристите от трети страни ще имат възможност свободно да пътуват в цялото Шенгенско пространство, включително и България.

 

Уважаеми господин президент,

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми господин министър председател,

Туристическият бизнес на Бургаска област напълно подкрепя искането на Република България до ЕС за получаване на Шенген „Сини граници“ по вода и въздух.

Подписали становище:

1.      Бургаска регионална туристическа камара

Председател: Иван Иванов

2.      Съюз на частните собственици – Слънчев бряг

Председател: Елена Иванова

3.      НПО „ТО и ТА“ – гр. Приморско

Председател: Емилия Бончева

4.      Бургаска регионална туристическа асоциация

Председател: Соня Енилова

5.       Туристическа камара Приморско

И. Д. Председател Стайко Стайков