Библиотека „Пейо Яворов” ще има нова сграда
Библиотека „Пейо Яворов” ще има нова сграда / netinfo
До края на годината трябва да започне изграждането на нова сграда за бургаската библиотека „Пейо Яворов”. Това заяви днес областният управител Любомир Пантелеев на тържеството по повод Деня на библиотечните дейци, което се проведе в Областна управа. „Ще се проведе конкурс за избирането на подходящ проект за тази сграда, а се надявам тя да получи и национален статут”, каза още Пантелеев.

Тази година ще бъдат отбелязани 120 години от съществуването на бургаската библиотека. Тя е най – голямата в Югоизточна България и разполага с фонд от над 650 000 документа, с богати краеведски и старопечатни масиви, разнообразни сбирки от пощенски картички, плакати, карти. Има изградена и автоматизирана локална мрежа с база данни в Интернет и собствен уеб портал. Директорът на библиотеката Наталия Коцева припомни за необходимостта „книгите на Бургас да имат своя достоен дом”.

Библиотечните дейци бяха поздравени по повод професионалния си празник и от евродепутата Маруся Любчева и зам. кмета Йорданка Ананиева, която връчи и поздравителен адрес от името на кмета Димитър Николов.