/ netinfo
Музиката от балети на Бетовен и Мануел де Файя ще прозвучи на 30 януари от 19.00 часа в залата на Държавна опера-Бургас за началото на новия оперен сезон.

Увертюрата "Творенията на Прометей" на Бетовен и концертният вариант на балета "Любовна магия" на Де Файя, ще посрещнат първите гости за годината. Диригент на симфоничния оркестър ще бъде италианският диригент Пиер Калабрия.
 

Бетовен или Бетховен?


Малко известно на широката публика е, че Бетовен е композирал и няколко балетни творби в началото на творчеството си. Увертюрата "Творенията на Прометей" обаче е от периода, в който композиторът вече е достигнал пика на славата си.

Написана по молба на балетмайстора и хореограф Салваторе Вигано, музиката към балета включва освен увертюрата, още една картина и шестнадесет танцови номера. Във времето либретото и хореографията са изгубени, но музиката на Бетовен остава до наши дни.

Роденият в Испания Мануел де Файя емигрира по време на Втората световна война в Аржентина, но носталгията преплита в творбите му страстното фламенко на Андалусия и Кастиля.

Примесено с модерните средства на импресионизма и неокласицизма, то ражда балета "Любовна магия". Музиката към танцовата творба е истински шедьовър и това я превръща в самостоятелно музикално произведение, изпълнявано по цял свят в концертен вариант.