Бегликташ ще привлича туристи в Приморско
Бегликташ ще привлича туристи в Приморско / пресцентър Община Приморско

Древно мегалитно светилище „Бегликташ" до Приморско може да се превърне в световна атракция. Той е един от сигурните обекти включени в културния проект „Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа". Той е изработен по схемата „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите" по Оперативна програма регионално развитие.

Община Приморско иска да участва и с още един интересен археологически обект - крепостта-пристанище Урдовиза, край Китен, която е тематически свързана с Бегликташ.

До 15 март Приморско, Камено, Малко Търново, Бургас и Средец трябва да изготвят стратегия, с която да популяризират дестинации с туристически потенциал и така да постигнат траен интерес и увеличение на сезона и заетостта на легловата база.

Финансирането по програмата е на стойност до 500 000 лв., а съфинансирането ще бъде 5%. Очаква се да се разработят нови туристически пакети, които ще бъдат представени на туристически борси в страната и чужбина, ще бъдат изготвени рекламни материали и комуникационни кампании за популяризиране на природното, културното и историческото богатство по Черноморието ни. Проектът се развива по две направления - „Културно-историческо наследство" и „Природни богатства".

По програма ще се финансира също и туристическото разработване на култовия тракийския комплекс в местността „Мишкова нива" край Малко Търново, остров „Света Анастасия" и „Аква Калиде" в община Бургас, римският град „Деултум" и средновековната българска твърдина „Русокастро" край гр.Камено.