Батик творби на деца в галерия De'Art
Батик творби на деца в галерия De'Art / Дарик Бургас, архив

Творбите на деца от школа „Батик" с ръководител Златка Бобева ще бъдат представени в детска галерия De'Art. Изложбата e от поредицата "Учител-Ученици" и включва част от завърналата се от София представителна колекция на арт-педагога и нейните възпитаници. В началото на годината, по покана и с подкрепата на Посолството на Република Индонезия и Сдружение "Приятели на Индонезия - Нусантара" малките бургаски художници гостуваха с отделни изложби в столицата.

Техниката "батик" е приемана за индонезийска и е техника за рисуване на текстил с бои и восък. Децата от De'Art придават български цветен колорит и форми - щъркели, жаби, пеперуди, морски обитатели, поляни от цветя, с което по неповторим начин се разкрива настроението, с което ни дарява възраждащата се около нас природа.

Произведения от школата на Златка Бобева са гостували на 3 континента, в повече от 10 държави. Малките художници от Школа "Батик" са носители на златни медали от престижни конкурси като Шанкар - Индия, Япония, Македония, Сан Франциско - САЩ, Калифорния. Най-скъпа награда за малките творци остава отличието от Зимбабве - освен Китай, Индия и Иран, другата държава, приемана за родина на батика.

Откриването на изложбата ще бъде на 29 март от 18.00 часа в галерия "De' Art", намираща се на ул. "Лермонтов" 30.