/ Арт Ателие
Ако сте любител на театъра, не пропускайте премиерата в Бургас на пиесата „Емигранти“ от Славомир Мрожек. Режисьор е Асен Блатечки, в ролите са той и неговият приятел Калин Врачански. Сценография и костюми Антония Попова.

В „Емигранти“ чешкият драматург описва картина на съжителството на двама сънародници – интелектуалеца АА и обикновеният работник ХХ. Действието се развива в една обстановка, няколко часа в навечерието на Нова година.

Героят на Асен Блатечки е типичният емигрант от началото на демокрацията. Общ работник, избягъл от родното си място, за да спечели пари.

Героят на Калин Врачански е абсолютен негов антипод - интелектуалец, напуснал родината си по идейни причини. Като че ли всичко разделя тези двама души.

Единствено фактът, че са чужденци в страната, в която се намират им предоставя малкото допирни точки.

Асен Блатечки споделя: „ Това е пиеса, която нито осъжда, нито поощрява, нито поучава, тя просто наблюдава отстрани една такава емигрантска съдба. Това всъщност е пиеса за топлотата, радостта, приятелството, възможностт да прегърнеш някой и да му кажеш една топла дума.“

Премиерата е на 2 септември, от 19.30 часа, на сцената на Военния клуб. Билети вече има на каса „Часовника“ пред хотел „България“.