съд
съд / Снимка: Главна прокуратура

На проведено днес Общо събрание на съдиите от Административен съд – Бургас бе взето решение за подкрепа предложението на Председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков за оттегляне искането за осъществяване на евромониторинг на дейността на административните съдилища в страната. 

Решението беше прието с 13 гласа „за“ и 1“против“. Становището на административните съдии е, че българската държава суверенна, в състояние е сама да решава проблемите на правосъдието си и външна намеса не е необходима.

Бургаските магистрати считат, че ако се изготвя външен мониторинг на дейността на органите на съдебната власт, той трябва да обхване не само административните, но и общите съдилища в страната. Протоколът от Общото събрание на съдиите от Административен съд – Бургас, проведено на 24.04.2018 г.,е изпратен на Върховния административен съд.

Искането за изготвяне на функционален анализ на ВАС и системата на административните съдилища от експертите на Европейската комисия беотправено от правителството. През октомври 2017 г. кабинетът поиска от Службата за подкрепа на структурните фондовена ЕК помощ в 12 области, като три от тях са насочени към съдебната система.

Припомняме, че евромониторингът трябва да започне през май, тази година по искане на правителството и положително гласувано през октовмри, 2017-та. Като основен мотив за това се посочва разтоварването на Върховния административен съд.