Архонт Димитър Атанасов на сватбата си с Доротея Атанасова
Архонт Димитър Атанасов на сватбата си с Доротея Атанасова / nova.tv
Архонтът на Вселенската патриаршия и виден деец на българската общност в Турция Димитър Атанасов ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Свети Влас”. Това ще стане на официална церемония утре, на церемония в кметството на града. Ще присъства и президентът Петър Стоянов.    

Сред основните мотиви за това решение са безспорният принос на Димитър Атанасов за популяризиране името на Свети Влас и обогатяване на духовния и културния живот на града. През 2009 година той осигури мощи на Свети Власий и на Свети Андрей Първозвани, които са в едноименния храм.

Димитър Атанасов е роден в 1927 година в Истанбул, в семейството на бежанците Благородна и Михаил от Костур, Егейска Македония. Още 6-годишен той свързва живота си с българската църква в Истанбул – участва в църковни служби, пее в църковния хор. Завършва средно образование в българското училище „Екзарх Йосиф“ в града. 

След това завършва „Философия“ в град  Грац, Австрия. Знае девет езика. През 1960 година свързва живота си с Доротея Атанасова, с която 59 години живеят и работят заедно. През последните 60 години е основният фактор на българщината в Турция. 40 години е първи заместник-председател на българското настоятелство в Истанбул. 

Заради личните му контакти бяха осигурени средства от турската държава за ремонта на желязната църква „Свети Стефан“. С неговите усилия Турция възстанови собствеността на ценни български имоти в Истанбул и Одрин. Заради дългогодишната му църковна дейност, Вселенската патриаршия му даде званието „Архонт“.

Българският Свети синод го назначи за връзка между Българската православна църква и Вселенската патриаршия. За цялата му дейност по съхраняване на българското културно и духовно наследство в Турция, през 2012 година президентът Росен Плевнелиев го награди със златен орден „Свети Свети Кирил и Методий“ първа степен.