Корабът е задържан в порта от октомври м.г.
Корабът е задържан в порта от октомври м.г. / Снимки: Станимир Димитров
Корабът „Лейди Бо”, арестуван на пристанище Бургас, пламна този следобед, съобщиха очевидци. Инцидентът е предизвикан от електрическа печка, която екипажът включил в една от каютите, за да се стопли. Това съобщиха за Дарик-Бургас от пресслужбата на пристанището. На борда по това време са били десетина души от екипажа-украинци, турци, индийци. Няма пострадали, уточниха от порта.

На мястото е изпратена пожарна, която е локализирала пламъците, а моряците са се върнали на кораба.

„Лейди Бо” е в бургаския порт от октомври м.г. Плавателният съд има забрана да напуска пристанището, заради лошо техническо състояние и дългове, натрупани от турския корабособственик към пристанищните власти и към екипажа.

Лейди Бо
netinfo

Моряците не са получавали заплати от 8 месеца. Преди месец при съвместна акция Българския червен кръст и Турският червен полумесец на екипажа бе изпратена хуманитарна помощ от храни и санитарни материали.

От пристанището пък са осигурили електрозахранване на плавателния съд, ежедневно се доставя и питейна вода.

Екипажът не може да напусне кораба без основателна причина, защото тогава моряците няма да имат право да претендират за заплатите си. Към момента най-оптимистичния вариант за тях е плавателният съд да бъде продаден за скрап, а с парите да се покрият задълженията.