Аптеки без лекарства?
Аптеки без лекарства? / netinfo
Аптеки без лекарства?
19397
Аптеки без лекарства?
  • Аптеки без лекарства?

Проблемите свързани с новия позитивен списък, който ще влезе в сила от 1 юни, обсъдиха днес от регионалната фармацевтична колегия. Притесненията им са свързани с това, че аптеките ще трябва да купуват животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти и да ги отпускат безплатно на пациентите. След това трябва да чакат с месеци лекарствата да им бъдат заплатени от здравноосигурителната каса.  

 „В новия позитивен лист, който влиза в сила от първи юни има лекарства, които са по протокол и са на 100% платени, но не е предвидена надценка за аптеките. За обслужването им се предвижда 1 лев от страна на пациента. Проблемът е, че досега повечето от тези лекарства се плащаха директно на дистрибутора, а сега аптеките ще трябва да ги плащат, купувайки ги, а това са лекарства, които са от 200 до 5 000 лева - опаковките или курса. Дори да получат от дистрибуторите тези позиции с отложено плащане, ще трябва да внасят ДДС, а сумите дължими от РЗОК ще получат след около месец. 

Аптеките не разплогат с такава финансова възможност и много от тях се замислят дали да продължат договорите си. Около 70 от тях предоставят животоспасяващите инсулини в бургаска област. Ако те не успеят да поддържат в наличност този вид лекарства, това ще се отрази на пациентите – сподели председателят на УС на РФК Бургас Христо Бургазлиев. 

След влизането на така наречената референтна цена на инсулина, голяма част от инсулините ще трябва да се доплащат. Притеснява ни това, че малките населени места могат да останат без животоспасяващото лекарство, сподели още Бургазлиев.

 Подробности чуйте в звуковия файл: