Полк. Янко Янков даде личен пример за силата на човешкия дух и наравни начела се гмурна в ледените води.
Полк. Янко Янков даде личен пример за силата на човешкия дух и наравни начела се гмурна в ледените води. / Снимки: Лалка Димитрова и личен архив
В селището отбелязаха Богоявление по стар стил
„Чувствам се прекрасно! И догодина бих скочил“- С тези думи 92-годишният Янко Янков, полковник от ВВС, с близо 50 години стаж в авиацията  като навигатор, пилот на торпедоносец и на реактивен бомбардировач по професия, и авантюрист по природа, излезе от ледените води на морето в Синеморец.

Янков бе сред осмината ентусиасти, които днес – на Богоявление по стар стил скочиха за спасяването на кръста в морското селище.

Синеморец
netinfo



И доказа пред многобройните хора, дошли да отбележат празника, че възрастта не е пречка пред мечтите, а годините отстъпват пред смелостта. Бай Янко остави със затаен дъх цялата околия и се изправи пред струпалите се смелчаци, давайки им личен пример като се гмурна в ледените води. 

За да се подготви за влизането си в морето, асът дори отказал цигарите преди няколко масеца. А днес след излизането си от водата, не пропусна да си пийне обичайното ромче, за да се сгрее.

Синеморец
netinfo


Ритуалът се провежда за трета поредна година в Синеморец. Възстановен е именно по идея на Янков. Прекъснат е бил още през 1903 г., а причината- в селото нямало поп.