8 часа и половина оперират Желязков, лекарите извадили 4 куршума от тялото му
8 часа и половина оперират Желязков, лекарите извадили 4 куршума от тялото му / Снимка: Лалка Димитрова


Осем часа и половина е продължила операцията на Димитър Желязков- Очите в бургаската многопрофилна болница. Той бе приет по спешност снощи, след като бе прострелян с пет куршума от "Макаров" след скандал пред ресторант „4 You" l в Слънчев бряг. Операцията е започнала към 22.30 часа снощи и е продължила до 09.00 часа сутринта днес, съобщи на пресконференция изпълнителният директор на МБАЛ Бургас - Георги Матев.
Той определи състоянието на Желязков като изключително тежко, още при приемането му в болницата Митьо е бил с много тежки поражения.
От тялото му са извадени 4 куршума. Един е останал в горната част на гърдите, като според медиците изваждането му може да доведе до усложнения и е рисковано за състоянието на пациента.
3 органи и системи са засегнати, което е изключително тежка травма уточни д-р Матев. Става дума за бял дроб, корем и пикочен мехур. Засегнати са и кръвоносните съдове, а пациента е изпаднал в тежък хеморагичен шок. В операцията са се включили съдови, коремни и гръдни хирурзи, както и уролози. Интервенциите са извършвани поетапно, като през цялото време екипите са били консултирани от лекари от ВМА, специалисти по огнестрелни рани.
Прелети са огромен брой банки с кръв и кръвни продукти, но въпреки това в момента са настъпили усложнения с кръвосъсирването и оросяването.
Следващите 12 часа ще са решаващи за живота на Димитър Желязков. Той е настанен в реанимацията на бургаската болница. Състоянието му остава критично.
Състоянието на ранения бодигард на очите е стабилно, той е прострелян в крака. Според Георги Матев пациентът има засегната артерия и нерв от шрапнел, куршум е счупил костица на крака му.
Д-р Матев благодари за професионализма на всички екипи на болницата, участвали в животоспасяващата операция. „Създадохме перфектна организация. В рамките на 30 минути бе извършено всичко от диагностицирането до операцията", подчерта той. Директорът на бургаската болница изказа и благодарностите си към служителите на МВР, които през цялото време са осигурявали сигурността и спокойствието в здравното заведение.