65% от българите са бедни
65% от българите са бедни / netinfo

65% от населението на България живее около или под границата на бедността, съобщи на конференция в Бургас Веселин Митов, международен секретар на КТ „Подкрепа”. Българите взимат най-ниската минимална заплата от всички 27 членки на ЕС. От януари 2009 година прагът на бедността в страната ни е 194 лева. Според критериите, определени от Световната банка, за беден се счита всеки, който взима под 60% от средния доход за съответната държава, информира Митов.

Представители на синдикати, работодатели и кооперативи дискутираха в Бургас аспектите на бедността и формите на социално изключване. Форумът се организира от КП „Подкрепа”, съвместно с НС на ТПК и КРИБ.

Инициативата е във връзка с определената от ЕК 2010 г. за Международна година за борба с бедността. След провеждане на подобни дискусии в Пловдив и София, ще бъде изработен документ с пакет от предложения към правителството. Той ще бъде представен в МТСП и ще съдържа конкретни мерки затова, как по–ефективно държавата да се бори за смекчаване последиците от бедността в условията на криза. 

 „Целта е неправителствените организации да помогнат на държавата заплашените от бедност рискови групи в страната да са по-малко и да не остават изолирани от обществото” , коментира Веселин Митов .

Според изнесените данни, в момента 80 млн.европейци живеят под или около прага на бедността, което е 18 % от населението на континета. От тях почти 20 млн са деца. С по-малко от 8 евро на ден живеят около 25 млн. от жителите на Европа, а един на всеки пети битува в лоши жилищни условия.