5000 души ще обезпечат изборите за ЕП в областта
5000 души ще обезпечат изборите за ЕП в областта / netinfo
5 хиляди души ще обезпечат изборите за ЕП в областта
19376
5 хиляди души ще обезпечат изборите за ЕП в областта
  • 5 хиляди души ще обезпечат изборите за ЕП в областта

Около 5000 души ще бъдат ангажирани по провеждането на изборите за Европейски парламент в Бургаска област на 7 юни, съобщи днес председателят на РИК Евгений Мосинов. Хората, които ще участват в СИК-овете ще бъдат изборна администрация и по време на вота за национален парламент. 30 лева ще е възнагражданението на член на секционна комисия.

365 561 са избирателите в Бургаска област. Населението в 13-те общини към момента е 455 036. В Бургас имащите право на глас са 189 435, което е малко над 50 % от избирателите в цялата област, съобщи Мосинов. По брой на гласоподавателите следват общините Айтос - 26 700 и Руен - 24 000 души. Най-малко са избиратели в Малко Търново 3250. 282 са постоянните избирателни секции в община Бургас. В деня за гласуване секции ще има в шест лечебни заведения.

По информация на РИК , четирима граждани на страни от ЕС, постоянно пребиваващи у нас ще избират евродепутати в Бургас, Сунгурларе и Царево. Според Мосинов, малкият брой на чужденците, които ще пуснат бюлетина у нас говори или за незнание от тяхна страна за възможността или за недостатъчна популярност на изборните правила сред населението.

Тази година избирателните списъци няма да включват ЕГН-то на гражданите. Празното поле ще се попълва от членове на СИК в деня на провеждане на избора след представяне на личната карта.

„Избирателните вече списъци в 13-те общини са обявени и е добре всеки български гражданин да прояви активност, ако иска да гласува за евродепутати"-коментира още председателят на РИК Бургас. Той допълни, че грешки или непълноти се отстраняват от ОИК със съответното заявление. В деня на избирите, лицата които са пропуснати, но отговорат на условията ще бъдат дописвани на момента. Удостоверения за гласуване в друго място се издават от общинската администрация до 23 май.

Според закона до 12 май трябва да бъдат назначени секционните избирателни комисии. До момента в РИК е представена документацията за СИК в общините: Айтос, Бургас, Сунгурларе и Средец.

Още по темата чуйте от адвокат Евгений Мосинов.