Присъдата бе произнесена от състав на Районния съд в Бургас.
Присъдата бе произнесена от състав на Районния съд в Бургас. / Снимка: Дарик, архив
Станимир влизал в ролята на Иван Иванов, по съвместителство работел и като екстрасенс
4 години затвор ефективно получи измамник, завличал доверчиви с обещания да им съдейства при уреждане на спорове за незаконни постройки. Присъдата бе произнесена от състав на Бургаския районен съд.

41-годишният Станимир С. причаквал клиенти пред ТД „Приморие” в Бургас. Пред хората, чакащи на опашка, се представял за инспектор в дирекция “Незаконни постройки”. Призована като свидетел по делото, една от потърпевшите разказва, че се запознала с инспектор „Иванов” точно пред Териториалната дирекция, където отишла да  подаде сигнал за незаконна постройка в квартал „Долно Езерово”. Докато чакала реда си в двора на Дирекцията, към нея се приближил подсъдимият. Той обяснил, че се занимава точно с незаконните постройки, като лично той извършвал огледите. Заявил, че офисът му се намира в същата сграда на втория етаж. Изслушал я и й предложил да отидат в кафене, където той записал данните й и взел скица на имота. И обещал да съдейства.

Пострадалата му се доверила и устно го упълномощила да се заеме със случая. „Инспекторът” обяснил в детайли колко ще струва услугата- 42 лева за оглед на постройката, 120 лева за ограничителна заповед на бившия й съпруг, 50 лева за хонорар на адвокат и 220 лева за да са по-малко данъците за незаконната постройка, което пък щял да стори негов колега. За това жената платила 432 лева.

Мъжът взел парите, като не издал никакви документи. Не предоставил и телефонен номер за връзка. За да уплътни докрай историята доверил, че телефоните му се подслушват, затова той щял да й се обади още същия следобед, а нея помолил да не бърза, а да изчака търпеливо 14 дни. Казал й да е спокойна, тъй като съпругата му работи в МВР, в Първо районно управление.

„Иван Иванов“ така и не се обадил. Тогава жената разбрала, че е измамена. Заедно със своя приятелката, тръгнали да търсят мъжа. Отишли в сградата на ТД „Приморие“ и установили, че нито на втория, нито на третия етаж има офис на „Иван Иванов“. Отишли в Първо районно управление и установили, че там не работи жената на „Иван Иванов“ от ТД „Приморие“.

Отишли в кафенето, където се провела срещата, и там служителката им казала, че този мъж преди време се е представял за екстрасенс. На следващия ден двете жени се намирали в района на Стария съд, когато забелязали „инспектор Иванов”. Щом ги видял, той обаче избягал. Жената се обадила на тел. 112 и измамникът бил заловен.