3 755 седмокласници в Бургаско се явяват на изпит по български език
3 755 седмокласници в Бургаско се явяват на изпит по български език / netinfo

3 755 седмокласници от Бургаска област се явават на матура по български език и литература днес. Техният брой е приблизително равен на този от миналата година, каза за "Дарик" Георги Даутев, началник на Регионалния инспекторат по образованието.
Изпитът започва точно в 10.00 часа и е в два модула. Първият модул продължава 60 минути и включва 25 тестови задачи, а вторият модул - 90 минути. За него учениците трябва да напишат преразказ по непознат текст с дидактическа задача. Седмокласниците трябва да пишат на изпита само с химикал със син цвят.
Учениците ще бъдат викани по списък и стаи в 334 зали в училищата, където трябва да са не по-късно от 9.30 часа. Те ще бъдат пазени от 670 квестори.

За 12 клас изпитът стартира в 8.00 часа за 3 256 зрелостници от Бургаско и ще продължи 4 астрономически часа. Зрелостниците трябва да заемат местата си в определените училища най-късно до 7,45 часа, да пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита.

Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до 9 юни 2014 г.

Втората учебна сесия, на която зрелостиниците могат да се явят в случай, че получат слаба оценка, е през август - септември месец. Общо въпросите са 41, като последният е литературна тема, която тази година е „Животът и изкуството” по стихотворението „Кино” на Никола Вапцаров.