Нови критерии за прием на първокласници от новата учебна година
Нови критерии за прием на първокласници от новата учебна година / Live.varna.bg, архив
По-малко първокласници ще посрещнат училищата в Община Бургас на 15 септември. Малчуганите, които ще прекрачат прага на класната стая за първи път са малко над 2 130 или с почти 240 по-малко в сравнение с изминалата учебна година. Данните съобщиха от местната администрация. Преброяването обаче все още не е приключило и прогнозата за по-малко първокласници не може да бъде потвърдена, съобщиха за "Дарик" от РИО на МОН. 

Най-търсени в Бургас остават две учебни заведения  - ОУ „Братя Миладинови” и ОУ „Елин Пелин“. Само 11 ще бъдат първокласниците в баневското основно училище „Иван Вазов“. Всички учебни заведения са готови за посрещането на новата учебна 17/18 година. Дни преди първия учебен ден на места се извършват довършителни работи и малки ремонти. Осигурени са необходимите материали за отопление на сградите през студените месеци.

Продължават доставките на учебници, съобщиха от образователния инспекторат. Оттам не очакват забавяне и увериха, учебници и учебни помагала ще има за всички. Доставени са и новите варианти второкласниците и шестокласниците. Търсят се начални учители и преподаватели по чужди езици. В Бургас не се очакват кадрови проблеми. Липса на специалисти ще вероятно ще има и през тази година, но само в по-малките общини, обясни началникът на РИО - Бургас инж. Виолета Илиева.