Цанко Цанков
Цанко Цанков / Facebook/Цанко Цанков
С премия от 2 000 лева за историческото преплуване на Бургаския залив да бъде награден Цанко Цанков. Това предлага бургаският кмет.

Половината от средствата могат да бъдат отпуснати от заделените за традиционния гребен ергометър, който отпадна от спортния календар за тази година. Другата половина да се отпусне от допълнителните средства за спортни мероприятия на общината, предава burgasnews.com. 
 

Цанков пред "Дарик" преди историческото плуване в Залива: Изпитание - за духа и тялото


Изданието припомня, че на 17 юли тази година, след продължителна подготовка, бургаският плувец Цанко Цанков, с подкрепата на община Бургас и Спортен клуб "Акулите", осъществи уникално по рода си спортно постижение.

След 14-часов маратон, той преплува Бургаския залив от нос Емине до Маслен нос. Стартът на предизвикателството започна в 6:20 часа, а краят беше отбелязан точно в 20:44 часа или общото време за преплуване на залива беше 4 часа, 24 минути и 34 секунди на разстояние от почти 45 километра. 
 

Историческо! Цанков ще преплува най-големия български залив


"Успехът на плувеца Цанко Цанков е успех не само за самия състезател, а успех и за Бургас и България. Това е най-дългото плуване в историята на плувните спортове у нас. Събитието премина при засилен интерес. Амбицията на Цанков е да постави подобен рекорд и в международни води. Община Бургас се гордее с постиженията му и пожелава успех в следващите начинания." Това подчертава в мотивите си за отпускане на премията кметът Николов. 
 

Цанко преплува Бургаския залив! 44 километра!


За своето постижение Цанко Цанков получи почетен плакет от ММС, връчен му от спортния министър Красен Кралев.