Експертът по туризъм Богдан Христов за кризата с кадрите по морето
Експертът по туризъм Богдан Христов за кризата с кадрите по морето / netinfo
Удължаване на сезона ще задържи работещите тук, смята експертът по туризъм Богдан Христов
180 дни за кризата с кадрите по морето
92922
180 дни за кризата с кадрите по морето
  • 180 дни за кризата с кадрите по морето
Решението на проблема с липсата на производства в Бургас се крие в привличането на инвестиции с всички възможни сили. Това става с подобряването на инфраструктура във всички аспекти, както и си инвестиции в образованието. Това обяви в предаването „Събеседникът на Дарик“ четвъртият в кандидат-депутатската листа на „Нова Република“ в Бургас и икономист с дългогодишен стаж в сферата на туризма Богдан Христов.

Той е категоричен, че Бургас остава трудно достъпен за инвеститорите. „Това логистичен и инфраструктурен проблем. Бургас има нужда от пълноценно и целогодишно функциониращо летище. В момента то е натоварено, но само през един сезон. За да има Бургас реална и бърза връзка със света, за да бъде припознат при една бърза проверка от даден инвеститор, трябва да бъде видимо, че този град е лесно достъпен. Да, ние имаме бърза пътна връзка със София, много хора трупат и политически актив от това, но това не е достатъчно. Трябва да работим за още. Не бива да пренебрегваме и железопътната мрежа. Извинявайте, но през 2017 година пътуването от и за Бургас с влак е доста екзотично. Не бива да бъде така“, смята Христов.

"Нова Република" има ясна и стегната програма, в която няма гръмки обещания, обяви още кандидатът за народен представител. Политическият проект на Радан Кънев ще работи за лична свобода и развитие на всеки според образование, качества, възможности, без партийни назначения. Свобода и мотивация на бизнеса, също попадат сред основните акценти в управленската програма на „Нова Република“.

„Само свободно развиващ се бизнес, който създава работни места и добавена стойност, без партиен и бюрократичен рекет, може да бъде мотор на стопанския и технологичен напредък на България и на нашия региона разбира се. Ние не сме по-различни от останалата част от страната. Относно увеличението на заплатите с 3%. Разбира се ние няма как да дадем нещо, което не е генерирано, не е произведено. Нашият тежък акцент е върху мотивацията и развитието на предприемачите в нашия регион. Те са тези, които ще дадат работни заплати на повече хора. Те пък съответно ще бъдат потребители, което ще доведе до една по динамична среда“, каза още Богдан Христов.

По думите му, парите трябва да останат там, където са изработени, което се явява стимул за бизнеса и населението на един регион. Партията предлага и 50% от данъците върху доходите върху физическите лица и данъка върху печалбата на фирмите да остават в региона където са изработени.

„Няма по-добра мотивация от това да видиш как твоят бизнес прави едно място по-привлекателно за живот. Ние ще направим и всичко възможно да намалим ДДС-то за основните храни, лекарствата и учебниците. Това са три неща, които пряко засягат не само бизнеса, но и всеки от нас. Дори само тази мярка от нашата програма ще облекчи достъпа до качествени храни, лекарства и образование. Не е тайна, че заради високото ДДС хората се самоограничават в потреблението на качествени стоки. Това е недопустимо. Това вече направиха нашите съседи в Румъния – изключително успешно“, каза още експертът.

Христов коментира и проблемите с внос на кадри за нуждите на туризма: „Няма да кажа на глас някаква магическа рецепта за справяне с този проблем. Доста колеги, опоненти, говорят за целогодишен туризъм в Бургас. Кариерата ми мина в туризма. Целогодишен туризъм в Бургас има и днес. Огромното доминиране обаче е през лятото. Посланието на Нова Република е, че целогодишен туризъм е мечта, но може да се направи много за удължаване на сезона. Не е достатъчно да се радваме на сезон от 90 дни. Можем да се радваме и на сезон от 180 дни. Това е постижимо, а и ще бъде огромен стимул за кадрите, които работят в туризма. Има с какво да се направи.“