/ ThinkStock/Getty Images
В тазгодишното издание на надпреварата "Черноморец" се представи предимно с млади състезатели

Достоен старт в новия състезателен сезон по водна топка записаха ватерполистите на "Черноморец". В първото предизвикателство, преди началото на първенствата, бургаският тим участва в турнира за Купата на България - мъже.

В тазгодишното издание на надпреварата "Черноморец" се представи предимно с млади състезатели. Двама от тях, родени 2002 г., и един 16-годишен, направиха дебют при мъжете.

"Очаквахме по-спокойна година. След напускането на четирима от титулярите, национали в отбора, които избраха да се съсредоточат в средното си образование, в турнира играхме с млади състезатели и трима студенти. Въпреки трудностите, резултатите показват, че успяваме да поддържаме ниво. Участието ни в мъжкото първенство е показателно, че клубът има ресурс да понесе тежестта. Докато клубове от основни центрове - Враца, Кърджали, ги нямаше.

Ние успяваме, защото изградихме и съхранихме структурата на клуба. Необходимо е време младите да израснат. Жалко е, че по различни причини част от тях рано се демотивират и спират да тренират. Това е проблем в България, който се наблюдава във всички видове спорт. Като пример мога да посоча, че от 12 състезатели, родени 1999 г., останаха трима, на които в момента изготвям спортни характеристики за кандидатстването им в Харвард, Холандия," коментира старши треньорът на "Черноморец" Петър Йонов.   

На басейн "Диана" в битка за трофея участваха  осем отбора. Освен "Черноморец", за златото спориха ЦСКА, "Комодор", "Локомотив НН", "Черно море", "Славия", "Аква спорт" и Левски". В надпреварата липсваха вицешампионът КВС "Бургас", "Ботев" /Враца/ и "Арда" /Кърджали/.

Купата на България спечели ЦСКА, който на финала победи "Комодор" /Вн/ с 9:6. Бившият носител на трофея "Локомотив НН" остана трети след успех с 8:5 срещу "Черно море". За 5-ото място оспорван двубой изиграха "Славия" и "Аква спорт". Двата тима завършиха с равенство 9:9, но при дузпите "белите" надделяха с 14:13.

Ватерполистите на "Черноморец" бяха категорични при победата си над "Левски" и след 13:4 заеха седма позиция.