14-годишните с право да се сдружават, ще се инвестира в доброто родителство
14-годишните с право да се сдружават, ще се инвестира в доброто родителство / Sofia Photo Agency, архив

„Ще инвестираме в детето, а не в безотговорното родителство. Помощите ще спират ако не се осъществяват адекватни грижи. Парите няма да се дават месечно за семейството, а ще се предоставят за такса в детска градина, за храната в училището или за учебни материали", това каза зам. министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова на среща дискусия за новия Закон за закрила на детето.

Според него социалните услуги ще станат мобилни. Ще се работи те да се осъществяват на място, сред дадена общност, а не да се възприемат като дейност, осъществявана в сгради.

"От 2013 г Дирекциите „Социално подпомагане" ще бъдат децентрализирани и ще преминат към кметовете, защото това е потребност продиктувана от практиката", заяви Симеонова.

Помощта, която се дава при раждане на неосигурени майки ще се отпуска след оценка на риска от изоставяне. Ако има такъв риск ще се работи с бъдещата майка и нейното семейство, за да не бъде изоставено новороденото.

Парите, които се дават за деца до завършване на средното образование се обвързват с допълнителни изисквания - да имат задължителните имунизации и между 5 и 7 годишна възраст да посещават предучилищна подготовка. Предоставянето на помощите ще е в зависимост от практическата грижа за детето, категорични са специалистите.


Съдебните състави които се занимават с бракоразводни дела, трябва да бъдат обучени по детска психология е друго изискване залегнало в проектозакона. Минимализира се ролята на Дирекциите „Социално подпомагане" в тези дела, те ще се намесват само ако има риск за детето.

При раждане на дете с увреждане, на родителите ще се съобщава в присъствието на психолог и социален работник и веднага ще бъдат уведомени съответните социални институции. При осиновяването се въвежда ограничение на максималната възможна разлика във възрастта между осиновителите и осиновени - 50 години.

В новия Закон за закрила на детето се регламентира правото на децата над 14 години да се сдружават, да бъдат информирани, да имат личен достъп до съд. Ще бъде съставен и списък с имена на лица, осъществили сексуално насилие над деца, а достъп до него ще имат работодателите. Ако дете под 16 години е в стъпило в брак или в съжителство това вече ще се квалифицира като насилие.