113 години Пристанище - Бургас
113 години Пристанище - Бургас / Пристанище - Бургас

Изложба украси входа на порта за 113-та годишнина от освещаването му на 18 май през 1903 година. Фотоизложбата е част от инициативите, организирани от клуба на пенсионерите при Пристанище Бургас и показва развитието му през годините.

„Историята на Бургаското пристанище е историята на града", с тези думи изпълнителният директор на пристанище Бургас Диян Димов откри беседата за миналото на порта. Интересен е фактът, че в първите години каруците с товари за пристанището са били толкова много, че са задръствали улиците на Бургас.

Нямало е как изпразнените каруци да се върнат обратно и за това ги превозвали с лодки до най-близката суша. В дните когато се е изнасяло зърно на ден през пристанището са минавали по 3 хиляди каруци с товар. Построяването на пристанището и на ж.п. линията от Ямбол до Бургас дава силен икономически тласък за развитието на града.

Честването на годишнината завърши с концерт на фолклорната група при клуба на пристанищните пенсионери, певците Стоян Ганчев, Мария Маркова, Атанас Митрев и трио „Мъниста".