10 декември: Бургас ще бъде протест
10 декември: Бургас ще бъде протест / БГНЕС

Три протестни демонстрации ще се проведат в морския град през утрешния ден. Най-ранната ще започне в 11.00 часа пред сградата на общината. Тогава недоволни собственици на казани за варене на ракия ще изкажат позицията след последните промени в Закона за акцизните и данъчни складове. Според текстовете се намалява обема на съдовете за дестилация от 1000 л на 500 литра. Ограничава се на периода на работа от 1 юли до 31 декември.

Час по-късно пред местната администрация ще протестират и бургаските майки. Едно от исканията им е да бъдат увеличени детските надбавки. Преди дни депутатите приеха окончателно увеличение на детските за първо дете с 2 лева. Така семейства с едно дете ще получават не 35, а 37 лева. Организаторите на протеста в Бургас определиха тази мярка като крайно недостатъчна.

Точно в 12.00 часа започва и протестът на библиотекарите в морския, които ще излязат пред сградите на Регионалната библиотека. Те ще подкрепят колегите си от националното книгохранилище „Св. Св. Кирил и Методий". Библиотекарите настояват от 1 ноември 2016 г. да бъдат предвидени средства в бюджета за 2017 г. за средна работна заплата в Националната библиотека равна на средната в страната и значително увеличение на бюджета в сектор „Култура".