Змей краде мома в Делчево
Змей краде мома в Делчево / Дарик - Благоевград, архив

Тази година в гоцеделчевското село Делчево посрещат Еньовден по-рано.

Празникът на билките и вълшебствата, който е на 24 юни, е организиран в събота и неделя, за да участват стотици госсти от съседните Гърция и Македония, информираха от кметството в Делчево.

В рамките на Еньовите дни са включени много атракции. Традиционно при откриване на панаира гостите вкусват от известната в района баница с локум и отпиват винен елексир.

Бабите пък са приготвили специални сувенири за спомен и късмет.

Самодейни фолклорни групи са подготвили митологични сценки, сред които крадене на мома от страшен змей.

В постановката "Змейова сватба" участват самодейци от общината. Докато младите жени играят на хорото, привечер от гората ще се появи змеят, който ще си хареса една от танцьорките, ще я грабне и ще избяга с нея в планинските дебри. Между двамата ще пламне любов и те ще се върнат в селото в неделния ден със своето бебе. От две чешми на селския мегдан ще бликнат бяло и червено вино.

Привечер в събота всички, включително змеят и свитата му от кукери, ще тръгнат към местността „Вълчова тумба" за „мълчана вода". Девойки ще я налеят от три различни извора. Не бива да издават нито звук, докато трае този обичай. Водата ще се напълни в менче, в което ще има и много билки.

Жители и гости на населеното място ще посрещнат изгрева на слънцето в неделя и ще се поръсят с „мълчана вода". После ще измайсторят Еньов венец и ще минат през него за здраве и благополучие. Тези ритуали са част от фестивала в чест на празника на билките.

Миналата година с факелно шествие бе посрещнато слънцето, а злото бе символично изгорено със запалването на сламено чучело. След това на площада в Делчево стана още по-празнично и цветно. Жени от всички възрасти плетоха венци от цветя. Тричленно жури отличи уменията на две от младите дами, участвали в конкурса – Жанар и Кристина, които получиха награда за красивите венци, които направиха.