Живеещите в кв. Грамада днес последно без вода
Живеещите в кв. Грамада днес последно без вода / netinfo

Продължителното спиране на водата в средата на миналата седмица в благоевградския квартал "Грамада" е резултат от недобрата организация и координация между общинска администрация, ВиК и фирмите изпълнители на реконструкцията на водопроводните и канализационни мрежи в жилищния комплекс, заяви на пресконференция кметът на Благоевград Костадин Паскалев, който призна острото недоволство на гражданите и търговците в района за основателно.

Безводието в "Грамада" е вследствие на две аварии по старите етернитови тръби на водопровода, обясни градоначалникът. По думите му екипите са работили до късно вечерта в сряда, но поради липса на координация са затрупали спирателния кран и гражданите са останали без вода в продължение на 48 часа.

Тази ситуация няма да се повтори в квартала, обеща Паскалев. Той поясни, че вече е приключила подмяната на двата магистрални водопровада, захранващи "Грамада" с питейна вода.

По настояване на кмета днес е проведена среща със строителите и наздорниците, отговарящи за обекта, на която е отчетено, че 30 % от проекта вече е изпълнен. От днес започва подмяната на уличния водопровод и канализацията на квартала от долната му част.

До края на работния ден жителите на квартала последно ще са бед вода, занапред спиранията на водоподаването ще бъдат временни - при аварии на съществуващия водопровод и при работа по подмяна на канализациите с дълбочина над 6 метра, подчерта благоевградският кмет. 

Проектът, който се финансира по Оперативна програма "Околна среда" ще бъде завършен до 30 септември, независимо че последният срок по договора е до края на годината, каза още Костадин Паскалев. 

Проблемите с водоподаването за кварталите от 25-и до 42-ри вече са решени. В рамките на днешния и утрешния ден се осъщестявват последните връзки на улиците "Славянска" и "Сан Стефано" и от края на тази седмица започва полагането на бордюрите и подготовката на улиците за асфалтиране, съобщи Паскалев. До 30 юли се очаква да приключи пълното изграждане на улиците и тротоарните настилки.