Жителите на село Баня бранят с протест минералната вода
Жителите на село Баня бранят с протест минералната вода / Снимка: Вероника Атанасова, архив

Жителите на Баня с протестна подписка срещу плановете на Община Разлог да захрани с минерална вода ваканционен комплекс до Голф игрището край Разлог

Местните стартираха протестна подписка до градоначалника инж. Красимир Герчев, след като разбраха, че общинското ръководство в Разлог възнамерява да захрани с минерална вода ваканционен комплекс, намиращ се в местността „ Бетоловото" до Голф игрището край Разлог.

С подписката те изразяват недоволството си за отвеждане на топлопровод с минерална вода от землището на село Баня до ваканционен комплекс „ Пирин"в землището на Разлог и заявяват, че ако се наложи ще участват и в други протестни прояви.

„Водата на Баня е дар от Бога, тя е свещена и неприкосновена собственост на нейните жители", се казва още в документа.

За това намерение на Община Разлог е станало ясно, след общественото обсъждане на новия Общ устройствен план на Разлог през месец август, в който е предвидено екологичната оценка за каптиране и отвеждане на минералната вода във ваканционен комплекс „ Пирин".

Притеснени са не само жителите, но и хотелиерите в селото, тъй като с отвеждането на минералната вода ще се намали дебита ѝ, и така няма да бъде достатъчна за ползвателите ѝ.

Кметът на Баня Мария Юрганчева заяви, че по този повод е входирала възражение до кмета на Община Разлог.

„Аз подкрепям населението в Баня, тъй като минералната вода е предпоставка за развитие на селото, за инвестиции и най-вече за това младите хора да останат в Баня", каза още тя.

Зам. кметът по социалните въпроси Венцислав Гърменов бе категоричен, че досега няма издадено нито едно разрешително за минерална вода извън границите на землището на Баня. Той заяви още, че никой няма намерение да изнася водата извън пределите на селото и жителите на Баня могат да бъдат спокойни затова нещо.

Въпреки това хората организират и общоселско събрание, на което ще настояват да присъства и кметът инж. Красимир Герчев.