/ iStock/Getty Images
Жителите на шест благоевградски села – Покровник, Мощанец, Падеш, Лешко, Габрово и Дебочица излизат на протест в петък (13 май), от 18:30 часа на кръговото кръстовище на Зелендол, каза пред БТА кметът на Покровник Недко Ангелов. 

Причина за недоволството на хората е затвореният мост на Покровнишко шосе. Движението по него беше спряно през декември миналата година, тъй като участък от съоръжението бе компрометиран, вследствие на обилните валежи и повишено ниво на река Струма. 

"Недоволството на протестиращите се породи от това, че пет месеца са изгубени от отговорните институции, документацията можеше да се придвижи много по-рано, за да може към този момент вече да има изпълнение", каза Недко Ангелов. 

Спирането на движението по моста засяга повече от 2000 души, като само 1200 са жителите на Покровник, посочи кметът на селото. В останалите пет села жителите са по-малко, но много хора, които живеят в Благоевград, имат имоти и често пътуват.

"Преминаването по обходни маршрути до града удължава разстоянието между 4 и 10 км., което е свързано с време и разходи", каза още Недко Ангелов. Отделно на Покровнишко шосе е индустриалната зона на града, има много фирми, които също са засегнати от това и се очаква утре да подкрепят протеста, допълни той. 

На проведена среща в общинската администрация на Благоевград с кмета Илко Стоянов, областния управител Валери Сарандев и директора на Областно пътно управление (ОПУ) Иван Кунев с протестиращи е обсъдена ситуацията около поддалия мост на Покровнишко шосе, съобщиха от общинския пресцентър. На срещата е обявено, че Министерство на регионалното развитие и благоустройството е одобрило поръчка за избор на изпълнител за строителството на нов мост и се очаква следващата седмица да бъде публикувана на електронната страница на ОПУ – Благоевград. 

Предвиденият срок за изпълнение след стартиране на строително-монтажните работи е 390 дни, в случай че няма обжалване, съобщават още от Общината.

Необходимите средства за изграждане на нов мост са 7.2 млн. лв. Те ще бъдат осигурени от държавата. 

"Въпреки срещата и уверенията,  жителите на шестте села ще излязат на протест", каза Недко Ангелов. 
 
БТА