Жените в Пиринско живеят по-дълго
Жените в Пиринско живеят по-дълго / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

3719 жители на Благоевградска област са починали през 2009 г., отчитат от Териториалното статистическо бюро. В сравнение с предходната година техният брой е намалял със 72 души. Смъртността продължава да бъде по-висока сред мъжете – 2069 души, а при жените броят на починалите през миналата година е 1650, уточни директорът на благоевградското поделение на Националния статистически институт Емилия Илиева.

Статистиката показва, че най-висока смъртност в страната като цяло причиняват болестите на органите на кръвообращението. На тях се дължат 65,2% от умиранията. В сравнение с 2008 г. този процент се запазва. Жените, починали от заболявания, свързани с кръвообращението, през изминалата година са 1177 и техният относителен дял към всички починали жени е 71,3%, докато при мъжете този относителен дял е по нисък – 60,3% и техният брой е бил 1248.

С най–голяма честота сред болестите на органите на кръвообращението са смъртните случаи от мозъчно-съдови болести и сърдечна недостатъчност. На второ място са новообразуванията, на които се дължат 19,0% от всички умирания, отбелязват от Териториалното статистическо бюро в Благоевград. На трето място като причини за смърт на населението са болестите на дихателната система с относителен дял 3,8%, информира още Емилия Илиева.

През 2009 година поради външни причини, несвързани с заболявания, са починали 92 души, от които 73 мъже и 19 жени. В сравнение с предходната година те намаляват с 30 души. Най-честите причини за смърт по външни причини са катастрофите по пътищата, при които са загинали 35 души – 29 мъже и 6 жени. През 2008 г. починалите вследствие на транспортни злополуки са 52-ма. 

За отчетния период самоубийство е причина за смъртта на 21 души - 15 мъже и 6 жени. В сравнение с 2008 година броят на сложилите умишлено край на живота си е 20.

През 2009 година в областта са умрели 17 деца на възраст до една година. В сравнение с предходната година техният брой е намалял с 14. Коефициентът на детска смъртност е 4,8 на 1000 живородени и той е най-ниският за последните девет години. По този показател нашата област се нарежда заедно с европейските държави, където той е между 3,0 и 5,0 на 1000, докато за страната тя е 9,0 на 1000. Основните причини за смърт на децата до една година са състояния, възникващи през перинаталния период – при 8 от всички починали деца. На второ място се нареждат починалите от болести на дихателната система – общо 5 деца.

Статистиката за умиранията по причини се основава на информацията, получена от медицинското съобщение за смъртта, което се съставя от лекаря, установил смъртта.