Жени превземат БСП в Благоевград
Жени превземат БСП в Благоевград / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Самостоятелна листа за спечелване на  широка представителна квота в Общинския партиен съвет издигна на провелия се отчетно-изборен форум "Движението за паритет и солидарност на жените социалистки" в БСП- Благоевград.

14 кандидати-жени, ще отстояват собствена платформа за влизане в ръководния орган на общинската организация на предстоящата през месец април партийна конференция на местните социалисти. Издигнати са д-р Екатерина Чакалска, Мая Христова, Величка Мангурева, Елисавета Стойчева, Владислава Ленджова, Луиза Николова, Мария Стойнева,Надка Танева, Гергана Янчева, София Гълъбова, Катерина Кастелова, Александра Стоянова, Кремена Драганова, Йорданка Слатинска.

Сред основните задачи, които начерта женския клуб на социалистите, са активно привличане на млади жени социалистки, които да реализират актуална дискусионна част по различни теми на общественото развитие и проблеми в партията, да се засили дейноста към грижата за възрастните жени, да се разработи програма за жени в неравностойно социално положение, да се популяризира дейността на клуба и се разработи собствен дискусионен сайт.

В открито писмо до НС на БСП, "Движението на жените социалисти за паритет и солидарност – Благоевград се обявиха за издигането и съревнованието на ясни и аргументирани политически проекти при избора на председател на БСП на предстоящия конгрес, като споровете между изявени представители на социалистите да се водят на партийтните форуми, а не на ниво  лични нападки в общественото пространство.

"Смятаме за изключително вреден евентуален сблъсък на едни от най-доказалите се и успешни, макар и с различни свои практики, политици на БСП. Това ще доведе до изтощителна  и оспорвана битка за лидерство, която ще отклони БСП от решаването на острите обществени и политически проблеми и ще отслаби нейната алтернативност  в условията на порочното, некомпетентно и антидемократично управление на ГЕРБ", заявяват благоевградските социалистки. Те се обявиха и срещу опитите да се налага в публичното пространство мнението, че БСП е лидерска партия.