Жандармеристи за вота в Пиринско
Жандармеристи за вота в Пиринско / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Два екипа от националната жандармерия са команидовани в Благоевградско за деня на парламентарния вот.

Заповедта е подписана от главния секретар на МВР Калин Георгиев. Жандармеристите ще бъдат базирани в Благоевград и Петрич, информира охранителният началник в Областната полицейска дирекция Васил Митов.

"Полицейските ни служби и управления по места са в пълна готовност за изборния ден, както и в часовете преди гласуването. 786 полицейски служители ще работят за спазване на обществения ред и недопускане на престъпления в региона. Спуснати са и сили от "Гранична полиция". 14 полицейски служители от благоевградската дирекция няма да работят по охрана на реда в изборния ден, тъй като са свързани с участници в листите за народни представители", каза Васил Митов.

Ще има ротация на униформени в управленията в Разлог, Банско и Гоце Делчев.

392 са местата за гласуване в региона, 542 са секционните комисии в Благоевградско.

Към този момент са образувани и разследвани 4 сигнала за купуване на гласове. Не са установени престъпления, отчете Митов, но въпреки това преписките са изпратени в прокуратурата.

Близо 40 души, част от които са стари познайници на полицейските служби, като дилъри на гласове, вече са профилактирани. 23-ма от тях са посочени като участници в престъпна схема по една от заведените четири прокурорски преписки. Сред тях има и жени, каза полицейският шеф Митов.