Затвориха парокотелна централа за обгазяване на Благоевград
Затвориха парокотелна централа за обгазяване на Благоевград / снимка: Дарик - Шумен
Затвориха парокотелна централа за обгазяване на Благоевград
38836
Затвориха парокотелна централа за обгазяване на Благоевград
  • Затвориха парокотелна централа за обгазяване на Благоевград

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград затвори парокотелна централа на местната фирма "Струматекс" АД. Причината е неизправност на горивната инсталация и обгазяване на областния град, уточниха от пресцентъра на екоинспекцията.

Спешните мерки са предприети след постъпил сигнал на зеления телефон за изпускане на гъст черен дим от комина на текстилното дружество. При проверка на място е установено, че причина за обгазяването е силно влошения горивен процес на един от котлите в централата, заради запушване на горивната камера.

Работата на котела незабавно е спряна, с което е преустановено и замърсяването на въздуха. На дружеството е дадено предписание да отстрани повредата и да уведоми за това РИОСВ писмено до 3 дни след възстановяване работата на инсталацията. 

За изгаряния в парокотелната централа мазут от “Струматекс” АД са представили декларация за съответствие. Преди около месец РИОСВ – Благоевград е направила и комплексна проверка на дружеството, като една от констатациите е, че не са извършени собствени периодични измервания на концентрацията на вредни вещества в отпадъчните газове.

На собственика на дружеството е съставен е акт за административно нарушение по Закона за чистотата на атмосферния въздух. За неизвършване на собствени периодични измервания законът предвижда санкция за юридически лица в размер от 100 до 2 000 лв.

Още коментари за проверката и констатираните нарушения чуйте от Александър Гошев - говорител на РИОСВ - Благоевград