Затвориха кухнята на хотел Бъндерица
Затвориха кухнята на хотел Бъндерица / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
д-р Михаил Бащавелов
58293
д-р Михаил Бащавелов
  • д-р Михаил Бащавелов

Областна дирекция по безопасност на храните в Благоевград извърши пълна проверка в кухнята на хотел "Бъндерица" в Банско, където в нощните часове от стомашно-чревно неразположение пострадаха 38 деца и трима учители, пребивавали в курортния град на "зелено училище".

"До два-три дни ще станат ясни резултатите от взетите проби от всички хранителни продукти в кухнята. Към този момент ние, а и по мнението на здравните инспектори от Благоевград, както и лекарите от Спешния център в Разлог, отхвърляме възможността да става въпрос за салмонела. Вероятно е вторично замърсяване от стафилококови бактерии, но това е първоначалното ни предположение, очакваме данните от лабораторията", каза в телефонно интервю за Дарик директорът на ОБДХ д-р Михаил Бащавелов.

Кухнята в хотел "Бъндерица" ще бъде затворена до второ нареждане. Издадено е предписание за извършване на основно хигиенизиране.

"Хотелът не е работил от месец август. Отворил е на 1 ноември, когато са пристигнали децата. Всички храни - кайма, месо, пилешки бутчета и яйца, са доставени непосредствено преди идването на групите от София и Стара Загора. Децата са консумирали и пасти, произведени в регистриран и легално работещ сладкарски цех", каза д-р Бащавелов.

През нощта част от учениците са се оплакали от остри болки в корема и са започнали да повръщат. Екипи на Спешна помощ са ги транспортирани до МБАЛ-Разлог, където са настанени и е предприето необходимото лечение. Поставени са им диагнози гастроентерит и гастроентероколит.

Децата са стабилни и се възстановяват.

В същия хотел са настанени и група от 64 ученици от град Стара Загора. При някои от тях през нощта също са се появили оплаквания, но пътуващият с групата училищен лекар им е оказал необходимата помощ и не се е наложило те да постъпят в болницата в Разлог.

Тази сутрин инспектори от РЗИ-Благоевград са започнали на място епидемиологично проучване за причините, довели до натравянето на децата.

Интервю с д-р Михаил Бащавелов чуйте в звуковия файл