Засаждат 10 дка кестенови гори в Брежани
Засаждат 10 дка кестенови гори в Брежани / netinfo

Засаждат нови 10 дка кестени в Брежани. Това решиха представителите на ЮЗДП, ДГС-Симитли и сдружение „Хора и традиции", които разработват и съвместен проект за лекуване на горите от болести.

На 14 ноември всички те се договориха за общи действия за съхраняване, опазване от болести и засаждане на нови кестенови гори в региона на симитлийското село.

"Съдбата на кестеновите гори в региона на Брежани, превръщането на брежанския кестен в патент, съхраняването и създаването на нови кестенови плантации, грижа за природата и икономическите ползи за хората в селото и общината, са в основата на работата на сдружение „Хора и традиции" вече повече от 7 години", написаха в писмо-покана за партньорство и молба за експертиза на кестеновите гори в региона до ЮЗДП от сдружението.

"От една страна, имаме брежански ядлив кестен - уникално природно богатство с хилядолетна история, който реално може да бъде вписан като български продукт с географско означение на европейската карта, от друга - горите съхнат, заразени от рак, брулят се и се обричат на загиване вследствие на бездействието на хората и институциите. Ние сезираме всички държавни и общински органи, за да спасим тази уникална култура, но без вас, експертите, няма да получим адекватни решения. Възможно е мерките да са много скъпи и сме готови на съвместни проекти, за да опазим и развием това природно богатство", уверяват от сдружението.

Оказа се, че в семенната база на Югозападното предприятие има 3600 фиданки брежански кестен, които могат да покрият 10 дка площи.

Първите 10 дка нови брежански кестенови гори ще бъдат засадени през ранна пролет.

„Всички свободни и подходящи площи в региона на Брежани ще засадим с кестенови фиданки", увери експертът от ЮЗДП Вера Станишева.

"Но пред нас стои въпросът с болестите на кестените, което изисква научни ресурси и по-голям финансов потенциал. Ето защо, съвместно със сдружението, ще търсим възможностите за финансиране от европейските програми", допълни тя.

Сдружението и ДГС Симитли отделиха над 100 кг плодове от кестени за производство на нови 16 000 фиданки, които ще покрият повече от 40 дка площи.

„Изключително сме горди и радостни от факта, че авторитетните държавни институции ЮЗДП И ДГС в лицето на техните директори и експерти прегърнаха нашата идея и заедно ще работим за спасяването, възстановяването и развитието на брежанските кестенови гори. От една страна, имаме мощни партньори в лицето на науката и професионализма, от друга - ентусиазмът и родолюбието на хората от Брежани", коментираха от сдружението.

"Оттук нататък ни предстои още много работа за сертифицирането на брежанския кестен с европейско географско означение, засаждането на повече фиданки в частните земи, при интерес от собствениците им, разработване на проекти за диагностика и лечение на заболяванията на горите, събиране на семена, производство на вторични продукти от кестеновите семена и много други. Всичко това - в полза на природата и хората на община Симитли", подчерта Снежана Стоименова от сдружение "Хора и традиции".

Срещата приключи с подписването на споразумение за общи действия за събирането на плодове, създаване на фиданки от брежански кестени, тяхното засаждане и отглеждане, а така също и лекуване на горите. И не на последно място, включването на хората от Брежани в тези важни за природата и селото процеси.