Започва  реконструкцията на двете бани в Разложко
Започва реконструкцията на двете бани в Разложко / снимка: Община Разлог

Започва реализацията на проект “Адаптиране на паметниците на културно-историческото наследство за развитие на туризма в община Разлог”, на стойност е 2 339 136 лева. Проектът е по ОП „Регионално развитие 2007-2013 г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Двата основни обекти по проекта, които ще бъдат реставрирани, консервирани и атрактивно експонирани, са  старинните бани в село Баня - „Старата баня”, известна още като „Римската баня” и „Старата Турска баня”. Баните са доказателство за древната балнеоложка традиция в района.

„С реализирането на този проект целим да създадем един нов туристически обект. Двете бани са паметници от нашето културно-историческо наследство, които сега са в окаяно състояние. С изпълнението на проекта ще върнем облика им такъв, какъвто е бил при тяхното построяване. С този проект ще издигнем имиджа на известното с термоминерални извори село Баня и на цялата община. Сигурен съм, че ще повиши туристическия капацитет в община Разлог”, каза на пресконференция  кметът инж. Красимир Герчев.

Народният представител в 41-во НС Любен Татарски подчерта, че с тази пресконференция се прави една малка стъпка, която е част от един мащабен проект, даващ сигурност за устойчиво развие. Развитие свързано с доходи за хората и сигурност в бъдещето, правейки средата за живот по-добра. „Когато американците стъпват на Луната казват това е една малка стъпка на човека, но голяма за човечеството. В този дух нека кажем, че проектът е едно добро начало за туристическо развитие”,  допълни инж. Татарски.