Започва коледният фестивал в Благоевград
Започва коледният фестивал в Благоевград / снимка: Дарик - Благоевград, Каролина Кузманова

От утре официално започва "Коледен фестивал Благоевград 2015-2016". Празничната програма тази година ще премине под слогана "Сътвори Коледа". Жители и гости на областния център ще имат възможност да се потопят в магията на Коледа и да станат част от редица празнични инициативи.

За поредна година организаторите на събитието, сред които са Община Благоевград, Центърът за изкуства, Регионална библиотека "Димитър Талев", Регионален исторически музей, Ансамбъл "Пирин", Камерна опера, Общинска градска галерия, Биг Бенд Благоевград и Драматичен театър "Никола Й. Вапцаров", се обединяват в общ културен календар.

Програмата започва утре със запалването на коледните светлини на елхата от 18:30 часа на площад "Георги Измирлиев". Преди това ще се състои традиционно шествие, което ще започне от Съдебната палата от 18:00 часа. Част от атракциите в него ще бъдат Снежна кралица, крал и елха на кукили, както и Дядо Коледа, който и тази година ще пристигне по нетрадиционен начин, уточни заместник-кметът на Благоевград Христина Шопова.

От утре по улиците на Благоевград ще звучат и коледни песни. Специални коледни работилници и ателиета, маскен бал, както и традиционната инициатива "Часът на приказния разказвач" ще радват децата на Благоевград. В програмата са подготвени големи концерти на Ансамбъл Пирин, Центърът за изкуства, Биг Бенд Благоевград и Камерна опера, които ще допринесат за празничното настроение на жителите и гостите на града. Чаената церемония на 12 декември, инициативата "Спортист на годината" на 17 декември и Коледният панаир на 18 и 19 декември са само част от богатата културна програма този месец.

"Заедно да сътворим Коледа. Да сме по-добри и да си помагаме не само на празници, тогава и добрината около нас ще стане все повече", изрази пожеланията си Христина Шопова.