Започна приемът на  документи по програма „В подкрепа на майчинството”
Започна приемът на документи по програма „В подкрепа на майчинството” / netinfo
От днес започна приемът на документи по програма „В подкрепа на майчинството”, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Програмата дава възможност на майката или осиновителката да се върне на работа, след като детето й навърши 9 месеца, а за него да се грижи друго лице, което може да е близък или роднина. Детегледачът може да бъде избран от Бюрото по труда.

Майките или осиновителките, които желаят да се включат в програмата, трябва да подадат писмени заявления в Дирекция „Социално подпомагане” – Благоевград по постоянен адрес, да приложат удостоверение, в което да се посочва, че са с право на обезщетение при отглеждане на малко дете по чл. 53, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване.

Лицата, които желаят да полагат грижи за малки деца по програмата, е необходимо да са регистрирани в дирекция “Бюро по труда”, където да представят удостоверение от съответния психодиспансер, че не страдат от психически заболявания.

Насочването на лицата за наемане по трудово правоотношение на разкритите работни места се извършва в съответствие с избора на майката, която има право сама да избере лицето, което ще се грижи за нейното дете.

Работодател по програмата са Дирекциите „Социално подпомагане” на територията на цялата страна.