Замразяват акция Лавина на Бодрост
Замразяват акция Лавина на Бодрост / снимка: Община Благоевград
Замразяват акция "Лавина" на Бодрост
50020
Замразяват акция "Лавина" на Бодрост
  • Замразяват акция "Лавина" на Бодрост

Прекратиха работата по отпушване на пътя в "Бодрост", където преди два дни падна огромна снежна маса и блокира движението на моторно-превозни средства. Решението бе взето на  заседание на Кризисния щаб, ръководено от кмета Атанас Камбитов, където бе разгледано  становището на Планинска спасителна служба. От службата констатират „висока лавинна опасност“ и риск от свличане на втора, по-голяма от предишната лавина на същото място.

В тази ситуация всяка работа на тежки машини, техника и екипи може да предизвика повторно бедствие и да изложи на опасност живота и здравето и спасителите.
При разгледания вариант за изкуствено предизвикване на втора лавина и с оглед метеорологичните прогнози експертите предвиждат опасност от запушване със снежна и земна маса на коритото на реката, което допълнително би усложнило ситуацията.
На този етап има план за действие при всяка ситуация, която може да възникне на мястото.

Тежките почистващи машини и аварийните екипи се поддържат в пълна готовност за работа и при положително становище на експертите, действията по почистването могат да започнат незабавно. Проучва се възможността за прокарване на алтернативен маршрут до курорта, информират от Общинска администрация.

От 5 до 10 дни ще отнеме работата по разчистване на пътя, коментира пред Дарик заместник-кметът на община Благоевград Стоян Благоев.

Участие в заседанието на щаба взеха зам.-кметът инж. Стоян Благоев, областният управител, Костадин Хаджигаев, зам.- областният управител Бисер Михайлов, представители на Планинска спасителна служба, Басейнова дирекция, общинската администрация и други.

Чуйте още от зам.-кмета Стоян Благоев в  звуковия файл