Задържаха двама за агитация при полицията
Задържаха двама за агитация при полицията / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Подменени са близо 600 бюлетини в СИК-84, ситуирана в благоевградското Осмо СОУ, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Елиана Спасова.

Малко преди 12.00 часа е получен сигнал, че членовете на секционната комисия са разпластили бюлетините от пачката, в която са по 50 броя.

"Съгласно изборния кодекс, това е абсолютно недопустимо. Гласуващите трябва да получат интегралната бюлетина непосредствено преди упражняване на вота, като членовете на СИК я отделят от пачката пред очите им", коментира Спасова.

При проверка е установено, че сигналът е основателен и това наложило да се подменят всички разпластени бюлетини с нови.

"Процесът на гласуване бе спрян за кратко, за което се извинихме на чакащите хора", обясни председателят на РИК-Благоевград.

Аналогичен сигнал е постъпил и от избиратели в неврокопското село Рибново, но там изборните книжа не са подменени.

"По сигнал на репортери полицейските служители са задържали двама за неправомерна агитация. Мъж и жена са заключени за часове в ареста на Първо управление за раздаване на брошури в полза на бореща се за парламентарно представяне партия. Те агитирали пред секция, на метри от полицията и луксозна аптека", казаха от РИК.

"Множество сигнали и жалби от партийни централи са постъпили при нас. В петричкото село Кулата една от секциите била облепена с плакати и знамена на водеща партия. Изпратихме общинският чиновник в кметството Методи Бисерков, който своевременно е отстранил агитационните материали, на членовете в секцията е обърнато сериозно внимание", секретарят в РИК-Благоевград Йордан Симонски.

В Белица също са регистрирали грубо нарушение на Изборния кодекс. Пред една от секциите имало поставена образец на бюлетина с направена отметка за участваща във вота партия. Образецът бил свален по препоръка на РИК, но веднага след това един от застъпниците сложил друга "мостра" със същата отметка в квадратчето.

22 процента е избирателната активност в Благоевградска област до 13.00 часа. Към този час своя вот са дали 69 790 души. Петрич си остава общината с най-слабо гласуване, там процентът е малко над 13. В Благоевград са гласували 18 процента от имащите право. Най-активни са в Банско - 38 процента, а в Белица - 35 процента, съобщиха от РИК-Благоевград.