За обществени обсъждания по НАТУРА 2000 настоява Гиньо Ганев
За обществени обсъждания по НАТУРА 2000 настоява Гиньо Ганев / netinfo
Омбудсманът на Република България Гиньо Ганев и неговият екип официално призовават Министерството на околната среда и водите, както и всички български общини да се заемат с организацията и изпълнението на обществени обсъждания по повод критичните точки от програмата за европейска екологична мрежа „НАТУРА 2000”.

Институцията на омбудсмана настоява за възможно най-скорошно организиране на срещи с обществеността от страна на МОСВ, с което да се гарантира по-голямо обществено участие при вземането на решения от страна на държавната и общинската администрация. Омбудсманът е готов да участва с независими експерти, както и с представители на неправителствени организации и засегнати страни - собственици на терени или инвеститори, в организацията и провеждането на подобни срещи.

В резултат на постъпилите до омбудсмана жалби и сигнали на граждани, граждански сдружения и екологични организации, омбудсманът образува проверка по случая.

Окончателната позиция на омбудсмана по случая бе, че е налице пример за лоша администрация от страна на предишното и настоящото ръководство на МОСВ.

Общественият защитник обяви публично своите мотиви за тази констатация и отправи конкретни препоръки към ръководството на Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и горите, Народното събрание и Министерския съвет, воден от разбирането, че въпроси от такова съществено значение за обществото трябва да бъдат решавани с максималното участие на гражданите.