Юристи провалят дело срещу Винарска изба - Дамяница
Юристи провалят дело срещу Винарска изба - Дамяница / netinfo
Юристи от Агенцията за следприватизационен контрол за пореден път не се явиха по делото срещу дружество "Винарска изба" - Дамяница, което се води в Окръжен съд - Благоевград от 2002 година. Държавата претендира за изплащане на финансов иск в размер на 358 978 лева и левовата равностойност на 428 603 долара срещу съдружниците в приватизирания преди 11 години винзавод в санданското село Дамяница.

Агенцията за следприватизационен контрол настоява собствениците от кръга "Капитал", Филип Харманджиев, Валентин Каладжан и Стойчо Стоев да платят голямата сума, представляваща неустойка по приватизационния договор от декември 1997 година, подписан от тогавашния министър на промишлеността Александър Божков.

Съдия докладчикът по делото Ваня Бикова коментира пред Дарик, че делото не може да приключи в разумните срокове, тъй като в съдебната зала не се явяват юристите на агенцията, отстояващи интересите на държавата.

През 2006 година собствениците на най-големия винпром в Югозапада бяха изправени пред съда по наказателно дело по член 283, за незаконно проведено общо събрание на дружеството и избор на ново ръководство в съвета на директорите. Валентин Каладжан, Филип Хайрманджиев, Атанас Щурков, който вече е покойник и Стойчо Стоев бяха оправдани по повдигнатото обвинение от тричленен състав, ръководен от председателя на Окръжен съд - Благоевград, Красимир Аршинков.